Haber

Esenyurt’ta Suç Oranının Artmasında Kentleşme Etkili Miydi?

İstanbul Esenyurt sadece göğe uzanan yüksek apartmanlarıyla değil, yakın dönemde ‘kayıt dışı’ yabancı nüfusun artması ve suç olaylarının artmasıyla da gündemde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökçe, bu durumu bölgenin planlanmasına bağladı.

İstanbul Esenyurt ilçesi, Türkiye’deki birçok şehirden daha fazla nüfusa sahiptir. İstanbul’un bir nevi banliyösü olan bölge, kozmopolit demografik yapısı ve “İstanbul’un geneline kıyasla” uygun ekonomik koşullarda konaklama imkanlarıyla dikkat çekiyor.

Ortalamanın üzerinde yapı stoğuyla her zaman gündemde olan Esenyurt’ta son dönemde yaşanan olaylar da gündemden düşmemesine neden oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancısı Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, “Esenyurt nasıl Esencılı oldu?” başlıklı köşe yazısında planlama yaparken yapılan hataların sosyolojik bir bozulmaya neden olduğunu anlatmıştır.

Maalesef son günlerde Esenyurt ilçemiz Türkiye’nin gündeminde üzücü bir haber var. Bir şehir plancısı olarak bugün karşı karşıya olduğumuz tabloyu takdirle karşılayarak bu şirin ilçenin nasıl bir dönüşümden geçtiğini kısaca sizlerle paylaşmak isterim.

“1989’dan sonra Esenyurt 500 bin kişilik şehir merkezi olarak tasarlandı. Altyapı ve sosyal donatı alanları buna göre planlandı. Ancak 2008’den sonra bu tablo değişti. Yapılan değişikliklerle şehrin yoğunluğu artırıldı. Adeta bu hale geldi. şehir obez bir gelişmeye maruz kalırsa.”

“Bu obez gelişme yoğunluğun artmasıyla yapılaşmayı artırırken, yoğunluk artışını nüfus artışı izledi. 2008-2022 yılları arasındaki nüfus değişimine bakalım. Bu tablo yoğunluk artışının boyutunu gösteriyor. Yüzde 163 artışla 373 bin 983 bin oldu.”

Esenyurt betonlaşıp nüfusu artarken, plan kapsamında altyapı alanları, sosyal donatı alanları, eğitim ve dini kurumlar, yeşil alanlar gibi temel ihtiyaçlar artırılmalı ve nüfusun ihtiyacına uygun hale getirildi. Ancak bu adımlar atılmadı.

“Bağımsız bir belde belediyesiyken yoğunluk artışının, şehrin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasından sonra dengelenmesi ve azaltılması gerekiyordu. Ancak dönemin Büyükşehir Belediyesi bu yoğunlaşmaya izin vererek altyapısız, otoparksız gökdelenlere ve mezarlıklara izin verdi. “

Altyapıdan neredeyse bağımsız olarak büyüyen şehir büyüdü. Şehir büyürken yoğunluğun artması nedeniyle yapılan evlerden az sayıda insan büyük gelir elde ederken, Esenyurt şehirde yaşayanlar için hayatın zorlaştığı bir şehir merkezi haline geldi.

“Türkiye’nin dört bir yanından göç alan şehir, konumu ve İstanbul’a göre daha düşük konut ve kira fiyatları nedeniyle 2010 yılından sonra da geçici sığınmacılara ve düzensiz göçe maruz kaldı. Özellikle düzensiz göçmenler için bir hedef merkez haline geldi. “

2008 yılından sonra uygulanan şehircilik ilkelerine aykırı olan gelir odaklı obez büyüme modeli nedeniyle artan nüfusa paralel olarak güvenlik personeli artışı olmamıştır. Adli ve idari kapasite açık olduğundan, şehir güvenlik zafiyetinden muzdaripti.

“@ipaistanbul tarafından yapılan bir araştırmaya göre Esenyurt’ta yaşayanlar İstanbul ortalamasının çok üzerinde güvenlik sorunu yaşadıklarını söylüyorlar. Bölgede uyuşturucu, hırsızlık, arbede gibi kabahatler daha ağır seyrediyor.”

Sonuç olarak Esenyurt çok boyutlu sorunlarla karşı karşıyadır. Yapı stokunun kalitesi problemlidir. Artan beton ve yoğunluk nüfus artışını beraberinde getirirken, gerekli sosyal donatı sağlanamadığı için kent eğitim, kültür ve güvenlik başta olmak üzere her alanda sorun yaşıyor.

“Esenyurt’un obez büyümesi sırasında sınırlı sayıda insan büyük bir servet kazanırken, Esenyurt’ta yaşayanlar çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı ve olmaya da devam ediyor. Dünya tarihine geçecek bir örnekle karşı karşıyayız.”

Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyemiz bu tabloyu düzeltmek için yoğun çaba sarf ediyor. Önümüzdeki yıllarda aklın ve bilimin ışığında atılacak adımlarla tablonun değişmesini temenni ediyor, Esencılıs’ın diğer şehirlerimize acı bir örnek olmasını diliyorum.

Esenyurt konusunda yapılanlar ortada. Sizce ne yapılması gerekiyor?

gumushacikoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu